De verborgen mogelijkheden van Search Console

Geschreven door South Axis

27 februari 2018

Google heeft vele tools om je te helpen je website te optimaliseren. Eén van deze tools is Search Console, die door bedrijven voornamelijk gebruikt wordt om te kijken of een website goed presteert op het gebied van SEO. Je kan namelijk zien hoeveel kliks en vertoningen er in een bepaalde periode zijn geweest. Deze tool biedt echter nog veel meer. Dit blog zal zich verdiepen in een aantal van de vele mogelijkheden van Search Console waar het gaat om constateren van fouten of problemen met bepaalde pagina’s op een website.

Er zijn vele opties die je kan controleren en instellen in Search Console; deze zijn te vinden in het menu aan de linkerkant. Zo kun je bijvoorbeeld controleren of Google je website wel standaard vertoont in het juiste land. Het kan namelijk zo zijn dat je website door Google standaard is ingesteld om te worden vertoond in een ander land, of dat dit nog helemaal niet is ingesteld. Dit gebeurt vooral als je website geen HREF-LANG tags gebruikt. Het is mogelijk om dit aan te passen in Search Console, links in het menu bij Internationale targeting. Hierbij kun je de gewenste doelgebruikers aanvinken op land, zoals te zien is in onderstaande afbeelding.

Ook kun je zien of voor bepaalde pagina’s de metadata voor verbetering vatbaar is. Het kan namelijk zo zijn dat bepaalde beschrijvingen heel kort zijn, dat er titels ontbreken of dat op verschillende pagina’s dezelfde informatie wordt vermeld. Een overzichtje hiervan is te vinden bij de optie HTML, waarbij er voorgestelde verbeteringen worden aangegeven. Hieronder is dit te zien in de afbeelding. Er zijn meerdere soorten foutmeldingen. Wanneer er een verbeterpunt is, wordt dit aangegeven door middel van een hyperlink, waarbij er een aantal fouten gemeld wordt en je meteen kan zien wat deze zijn. De fout kan dan ook meteen verbeterd worden in de SEO instellingen van uw website.

Search Console geeft ook aan wanneer er pagina’s zijn die mogelijk niet goed worden weergegeven op mobiel. Dit probleem kan voorkomen wanneer je website bijvoorbeeld niet responsive is. Dit is te vinden bij de optie Mobiele bruikbaarheid. Hierbij is te zien hoeveel pagina’s er problemen hebben, welke problemen dit zijn en hoe dit opgelost kan worden. Dit ziet er zo uit:

Een andere belangrijke factor bij het weergeven van een website is de laadtijd van een pagina. Google zal een website hoger plaatsen in de zoekopdrachten wanneer deze een snelle laadtijd heeft. Het is daarom belangrijk dit te blijven controleren. Dit kan ook in Search Console, bij de Crawlstatistieken. Hierbij is niet alleen te zien hoe vaak je website wordt gecrawled door de Googlebot, maar ook hoe lang het gemiddeld duurt om een pagina te downloaden. Hieronder is in een afbeelding te zien van hoe dit overzicht eruit ziet.

Als blijkt dat je website trager laadt dan je zou willen, kun je controleren of de hosting van je website wel goed gaat en of de eventuele problemen hierbij zijn opgelost. Tevens kun je benchmarken of een nieuwe hostingpartij inderdaad sneller is dan een vorige hosting partij. Door deze punten te verbeteren, kan de laadtijd van de website verminderd worden waardoor Google je site hoger in de zoekopdrachten plaatst.

Ten slotte kun je zelf bepalen welke pagina’s je wel of niet wil laten vertonen in de zoekresultaten van Google, door de indexering van deze pagina’s aan of uit te zetten. Door vervolgens ook een sitemap te maken kun je aan de spiders van Google laten zien hoe de structuur van je website is opgebouwd. Het is belangrijk om regelmatig in Search Console te controleren of er geen fouten in de sitemap optreden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een belangrijke pagina niet meer werkt zonder dat je het weet. Dat wordt op deze manier weergegeven:

Wanneer je de problemen hebt verholpen, kan je de site opnieuw verzenden en laten controleren door Google. Als dit gedaan is, krijg je gelijk te zien of alle problemen zijn opgelost:

In conclusie zijn er veel mogelijkheden om de prestaties van je website te controleren en te verbeteren met Search Console. Dit is nog maar een kleine greep uit alle opties. Google is op dit moment bezig om een nieuwe, overzichtelijkere versie van Search Controle uit te rollen. Dit proces is nog in gang dus de nieuwe versie mist nog veel van de functionaliteiten van de huidige versie. Eén van de vernieuwde mogelijkheden is dat je veel verder terug kan kijken in je data; in de huidige versie is het 90 dagen, in de nieuwe versie zal het 16 maanden zijn. Deze en vele andere functionaliteiten maken van Search Console een uitstekende tool om je website mee bij te houden en te optimaliseren, die wij van harte aanraden aan iedereen die een succesvolle website wil.

You May Also Like…

GA4: Het nieuwe Google Analytics

GA4: Het nieuwe Google Analytics

Als je wel eens in Google Analytics kijkt, is het je ondertussen vast wel opgevallen dat er een nieuwe versie van...

Agile marketing deel 2: Get Real!

Agile marketing deel 2: Get Real!

Het is alweer bijna 1,5 jaar geleden, dat ik ambitieus begonnen ben aan mijn blog over agile marketing. Er waren -en...