Waarom we soms de focus op de gebruiker verliezen

Geschreven door South Axis

14 oktober 2019

Iedereen weet dat de communicatie op de website de gebruiker moet dienen, maar toch krijgt de gebruiker vaak een ondergeschikte rol wanneer een website ontworpen en gebouwd wordt.

Jouw website dient de gebruiker. Althans, dat is idealiter het geval. Toch zijn er tal van websites met vage navigatie, en ellenlange lappen tekst die niemand leest. Ook ik als ontwerper heb mij her en der schuldig gemaakt aan het uit het oog verliezen van de gebruiker. Maar waarom verliezen we de focus op de gebruiker tijdens het ontwerpen en bouwen? En hoe zorgen we dat we deze focus weer terugkrijgen?

Ten eerste zet ik graag 4 veelvoorkomende redenen uiteen, waarom wij de focus op de gebruiker verliezen

  1. Je wilt elk aspect en detail van je business goed uitleggen op jouw website. Dit resulteert vaak in te lange teksten, en vertroebelt het beeld van de doelstellingen die gesteld zijn aan de site.
  2. De website moet z.s.m. aangepast worden, het liefst gisteren al. Vaak moeten aanpassingen snel plaatsvinden. Door deze tijdsdruk vergeten we vaak om stil te staan bij de gebruiker.
  3. Iedereen heeft een mening. Elke stakeholder binnen een bedrijf heeft een mening over de website, of een beeld van hoe deze eruit moet komen te zien. Vaak is diegene die het luidste praat, de persoon die zijn mening weet door te drukken. Dit is meestal verre van ideaal, omdat de mening afwijkt van de gebruikersbehoeften.
  4. De business van de klant is vaag. Soms ontwerpen wij een site voor een klant waarvan we de business niet helemaal snappen. Dit komt dan door de complexiteit van de producten en diensten. Soms is de complexiteit onvermijdelijk, bij bijvoorbeeld geavanceerde softwareoplossingen, maar vaak zien we ook dat de klant het product of de dienst complexer maakt dan nodig. In dit laatste geval zal een vage propositie of vage omschrijving van de doelgroep leiden tot voor de gebruiker onduidelijke communicatie op de website.

Focus op de gebruiker met een laag budget

Idealiter gebruik je gebruikersonderzoeken en heuristische evaluaties van usability experts om je website te optimaliseren. Echter begrijpen wij ook dat veel bedrijven simpelweg het budget niet hebben, of dat de website van ondergeschikt belang is voor deze methoden. Daarom geef ik hieronder enkele take-aways die jou kunnen helpen om de focus op de gebruiker te leggen:

  • Houd het simpel. Kijk eens of je het business model kunt versimpelen, en ga voor jezelf na, of vraag aan anderen, of het zo beter of slechter is. Probeer dit ook met je doelgroep(en). Door het simpel te houden voorkom je een dubbelzinnige website, en daarbij verhoog je de kans dat je gebruikers het kunnen volgen, en niet uit frustratie wegklikken.
  • Kijk eens bij je concurrenten. Wat is de paginastructuur van je concurrenten? Welke woorden en afbeeldingen gebruiken zij? Kun je hieruit afleiden welk gevoel zij willen opwekken bij de gebruiker. Zoals Picasso zei: “Good artists copy; great artists steal.”
  • Vraag je klanten naar hun mening. Bel eens een klant op en vraag hem of haar naar een mening over jouw website. Wat zijn de plus- en minpunten?
  • Ga eens voor jezelf na waarom je bepaalde websites zo goed of juist slecht vindt. Is er een website waar je graag naartoe gaat? Ga eens voor jezelf na wat hier zo plezierig aan is. En kom je ooit op een website die minder prettig is, waardoor komt dit? Dit soort kleine evaluaties verschaffen je veel inzicht en kun je weer gebruiken voor je eigen website.

You May Also Like…

Beat the bots with Cloudflare

Beat the bots with Cloudflare

Bad bots, bad bots. Whatcha gonna do? Zonder dat je het door hebt, wordt je website misschien wel tientallen keren per...

De South Axis Web Staircase

De South Axis Web Staircase

De basis van de website is de hosting en de ICT. De hosting is de infrastructurele plek waar de website daadwerkelijk...