Sinds Alan Turing voor het eerst over Artificial Intelligence schreef in zijn artikel ‘Computing Machinery and Intelligence’, heeft de technologie niet stilgestaan. We komen veel vaker met AI in aanraking dan je in eerste instantie zou denken. Denk bijvoorbeeld aan gezichtsherkenning, zelfrijdende auto’s of smart home devices. En is het je wel eens opgevallen dat de thumbnail van je favoriete Netflix film of serie periodiek lijkt te veranderen? Dit is niet zonder reden. Netflix heeft hiervoor AI ingezet om haar content te personaliseren en te evalueren welke thumbnail de meeste clicks krijgt.
Kunstmatige Intelligentie is in staat om content voor de gebruiker te personaliseren door gebruik te maken van uiterst nauwkeurige segmentatie. Persoonlijke content laat de klant of gebruiker zich gezien en gewaardeerd voelen en bevordert zo de relatie. Daarnaast ontvangt de gebruiker meer accurate aanbevelingen en zijn de zoekresultaten beter afgesteld op hun behoeften en interesses. Dit alles bevordert conversie en is dus zeer interessant voor bedrijven. Enkele AI’s die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn: Concured, BrightEdge of Acrolinx.
De implementatie van Kunstmatige Intelligentie binnen de Agile methodologie (waarover wij al eerder geblogd hebben) wordt nog onderzocht door verschillende universiteiten, wat voor ons zeker de moeite waard is om in de gaten te houden. De AI kan door het nemen van data-gedreven beslissingen voorspellende analyses uitvoeren, dat kan helpen bij elke stap van agile projectmanagement.
Dit sluit perfect aan bij de implementatie van AI in de marketingprocessen. De kracht van Artificial Intelligence is het snel en secuur verwerken en analyseren van grote hoeveelheden data en gegevens. Als je bijvoorbeeld een AI in je Customer Relationship Management (CRM) systeem hebt ingebracht, wordt het eenvoudig om trends en relaties te ontdekken. SalesForce is hier al ver mee, kijk bijvoorbeeld eens naar deze overview.
Let wel op de veiligheid van je klanten bij het toepassen van AI op klantgegevens. Het kan namelijk tot problemen leiden met betrekking tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wanneer een Kunstmatige Intelligentie gebruikt wordt voor de verwerking van persoonlijke data, moet deze nieuwe gegenereerde data, vaak ook gedeeld kunnen worden met de klant of gebruiker. Bovendien is daar ook de juiste toestemming voor vereist. Het niet naleven van de specifieke regelgeving kan leiden tot het opgelegd krijgen van een boete.
De commotie rondom ChatGPT is niet onopgemerkt gebleven bij South Axis en dus zullen we de ontwikkelingen ook nauwlettend volgen. Net zoals iedere student die een beetje op de hoogte is van ChatGPT, heb ik ook eerst geprobeerd deze blog te laten schrijven door de chatbot. Echter, waren er inhoudelijk feitelijke fouten te vinden en zat er weinig structuur in het verhaal. Dit laat zien dat Kunstmatige Intelligentie nog in de ontwikkelingsfase is en daarom blijven wij onze relaties waarschuwen dat marketingcommunicatie, of het nu content, online of telemarketing betreft, zeer arbeidsintensief is.