Het is alweer bijna 1,5 jaar geleden, dat ik ambitieus begonnen ben aan mijn blog over agile marketing. Er waren -en zijn nog steeds- zoveel ideeën hierover bij ons op de werkvloer, dat ik er vol vertrouwen “deel 1” aan toevoegde, omdat we er graag een blog-serie over maken.

Toen kwam echter de Covid-crisis en hadden we wel even andere zaken aan ons hoofd. Sommige klanten vielen weg, maar veel andere klanten wilden juist haast maken met een beter online presence, verbetering van online campagnes en uitgebreidere telemarketing campagnes. Het werd duidelijk dat onze dienstverlening deels kan compenseren voor het wegvallen van menselijk contact tijdens het commerciële proces. Door de grote drukte hebben we tijdelijk wat minder kunnen bloggen.

Gelukkig hebben we net een flinke uitbreiding van het team achter de rug en onlangs weer wat verfrissende gesprekken met onze prospects en klanten kunnen voeren. Het viel me tijdens die gesprekken op dat het bij Agile Marketing belangrijk is, om realistisch te blijven.  

Do a reality check

Veel bedrijven willen met hun B2B merk online scoren door een maximale hoeveelheid views en clicks, tegen een minimale prijs. Ook bij de telemarketing wordt er van tevoren al een sterke verwachting van aantal leads/afspraken uitgesproken. Als marketingdienstverlener word je er dan al gauw toe verleid om een abonnement of “fixed price” voor de resultaten en/of tijdvakken af te spreken. Zonder dat beide partijen voldoende afweten van de marktsituatie en/of de skills en potentie van de marketeers die het project moeten gaan uitvoeren.

Maar we zien in de praktijk, dat vooral veel online marketingaanbieders abonnementen aanbieden. Is dat niet veel handiger voor iedereen? Voor prijzen van 300 -1000 of 2500 euro per maand bijvoorbeeld, wordt er gezorgd dat de website en alle bijbehorende online campagnes in de lucht blijven en een bepaald resultaat behalen. Er wordt dan vaak op specifieke KPI’s ingezoomd; cost per click, conversie, ROAS, etc. Wat kan er dan mogelijk nog misgaan? Dit is toch de enige manier?

Niet dus! En er gaat voldoende mis. De meeste van onze nieuwe klanten zijn klanten die dure abonnementen hebben afgesloten en vaak niet eens goed zijn voorgelicht over wat de dienst precies inhoudt; welke uren worden gedraaid met welke expertises en welke technische componenten er in het abonnement zijn toegevoegd. Als de resultaten dan ook nog eens achterblijven, kan een ondernemer nog maar één vraag aan zichzelf stellen: “hoeveel stop ik hierin financieel, en hoeveel komt er financieel weer uit?”. Als dan blijkt dat het antwoord op deze vraag negatief is, eindigt de samenwerking in de teleurstelling.

Om deze teleurstellingen te voorkomen werken we bij South Axis op een Agile manier. Dat betekent dat we geen abonnement gaan verkopen als we dat niet in het belang van de klant achten. Pas als nodig blijkt en getest is dat het winstgevend is, pas dan gaan we maandelijks een dienst leveren. Het is bij online marketing, in onze optiek, veel handiger om de opdracht ter verbetering van de site en de online campagnes in stappen te werken. Een maandje analyse en wat ingrepen, met daarbij een passende en gespecificeerde factuur. Vervolgens weer analyseren of de ingrepen effect hebben, en dan samen de volgende stappen bepalen. Rinse and repeat.

Ons advies aan marketeers of dienstverleners is dan ook, werk in kleine stappen en zorg dat je klant altijd op de hoogte is van wat je doet en waar hij precies voor betaald. Heb je zelf een campagne of website die niet genoeg rendeert? En weet je niet precies waarom en krijg je een vaag verhaal van je marketeer of leverancier te horen? Wij zeggen, doe een reality check bij South Axis and let’s get to the bottom of this.